Mesleki Eğitim Merkezi nedir?
Mesleki eğitim merkezleri 27 alan 141 dalda örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerinin bir arada yürütüldüğü eğitim kurumlarıdır.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde kayıt dönemi ve kayıt şartları ne şekildedir?
Mesleki Eğitim Merkezlerine yıl boyunca kayıt yaptırılabilmektedir. Merkeze aralık ayının sonuna kadar kayıt yaptırarak teorik eğitimini yoğunlaştırarak tamamlayan 9. sınıf öğrencileri yıl kaybı olmaksızın eğitim öğretime devam edebilmektedirler. 31 Aralıktan sonra kayıt yaptıran öğrenciler ise işletmelerde mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak bir sonraki eğitim öğretim yılı başında teorik eğitimlerine başlarlar. En az ortaokul düzeyinde diplomaya sahip olan, sağlık durumu mesleğin icrasına elverişli olan kişiler, yaş şartı aranmaksızın, en fazla 2 aylık süre içerisinde meslek eğitimi görmek üzere bir işletme ile sözleşme imzalamak şartıyla, Mesleki Eğitim Merkezine kayıt yaptırabilirler.
Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı öğrencilerin sosyal güvence kapsamındaki hakları nelerdir?
Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin işletmelerde meslek eğitimi uygulaması kapsamında iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta primleri devlet tarafından karşılanır.
Çırak, kalfa çalıştıran işverenlere devlet katkısı var mıdır?
Devlet işverene çırak öğrenciye verdiği stajerlik ücretinin 2/3'ünü teşvik olarak ödemektedir. Böylelikle işverenlere çırak öğrencilerin daha çok istihdam edilmesini sağlamaktadır.
Mesleki Eğitim Merkezinde Eğitim Sistemi ne şekildedir?
Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı öğrenciler haftada bir gün okulda teorik eğitim, diğer günler ise işletmede mesleki eğitim alırlar. 11. Sınıfın sonunda kalfalık belgesi, 12. Sınıfın sonunda ise ustalık belgesi alırlar.
Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri lise mezunu nasıl olabilir?
Bu yıl 9. Sınıfa kayıt olan öğrenciler; 4 yıllık eğitim öğretimlerine ilave olarak, 19 Temmuz 2019 tarihli Talim Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenen toplam 15 saatlik fark dersleri de almak suretiyle, 12. Sınıfın sonunda ustalık belgesinin yanı sıra lise diploması sahibi de olurlar.
10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ile ustalık belgesi sahibi olanlar da lise diploması sahibi olabilirler mi?
Mevcut mesleki eğitim merkezi programlarına devam edenler ile daha önceki yıllarda ustalık belgesi alan en az ortaokul mezunları açık öğretim yoluyla fark dersleri tamamlamak suretiyle lise diploması sahibi olabileceklerdir.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde yaygın eğitim kapsamında yapılan faaliyetler nelerdir?
Mesleki Eğitim Merkezinde kalfalık ve ustalık sınavları yapılmaktadır. Ayrıca ustalık yeterliğini kazanmış kişilere yönelik usta öğreticilik kursları açılmaktadır.
Kalfalık ve Ustalık Sınavları hangi dönemlerde yapılmaktadır?
Önceden yılda üç kez yapılan kalfalık ve ustalık sınavları, Ağustos 2019 tarihinden itibaren 2 ayda bir yapılmaya başlanmıştır. Bakanlık tarafından Ekim, Aralık, Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos ayları sınav dönemleri olarak belirlenmiştir.
Kalfalık ve Ustalık Sınavları için başvuru şartları nelerdir?
En az ortaokul mezunu ve 22 yaşını tamamlamış olmanın yanı sıra, kalfalık sınavına girmek için ilgili dalda en az 1 günlük sigorta, ustalık sınavına girmek için ise ilgili dalda en az 5 yıllık sigorta ya da Halk Eğitimi Merkezlerinden alınan kalfalık sınavı için 468 saat, ustalık sınavı için 756 saat olan ve Bakanlık tarafından yayınlanan tabloda yer alan kurs belgeleri veya kalfalık sınavı için üçüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, ustalık sınavı için dördüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ya da ilgili alandan Meslek Lisesi Diploması gerekmektedir.
Kalfalık belgesi sahibi olup, çok az bir sigortalılık süresi ya da ustalık sınavına başvuru için gerekli belgesi olmayan kişiler kısa yoldan nasıl ustalık belgesi sahibi nasıl olabilirler?
Yaş şartı aranmaksızın ilgili dalda doğrudan 12. sınıfa kayıtları yapılır. Başarılı olmaları durumunda 12. sınıfın sonunda ustalık belgesi sahibi olurlar.
Kalfalık ve Ustalık Sınavları ne şekilde yapılmaktadır?
Sınavlar 50 sorudan oluşan teorik sınav ve önceki öğrenmelerin tanınması kapsamında yapılan beceri sınavı(uygulamalı sınav) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Usta Öğreticilik Kurslarına kimler başvuru yapabilir?
Usta Öğreticilik Kurslarına; ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans düzeyinde mesleki eğitim almış olanlar başvuru yapabilir.
Usta Öğreticilik Belgesi ne işe yarar?
Usta Öğreticiler, ustalık yeterliğini kazanmış, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin işyerindeki eğitiminden sorumlu, mesleki eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişilerdir. Yanında çırak, kalfa çalıştırmak/sosyal güvence ve devlet desteğinden yararlanmak isteyen işletme sahibi usta öğreticilik belgesine sahip olmalıdır, ya da işletmesinde usta öğreticilik belgesine sahip kişi çalıştırmalıdır.
Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin iş yerlerindeki takibi nasıl yapılmaktadır?
Öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla koordinatör öğretmen görevlendirmesi yapılır. Koordinatör öğretmenler periyodik olarak haftada bir gün öğrencileri işyerlerinde denetler ve rehberlik ederler.
Kaynak: internet
Adres:
Yıldırım Beyazıt Mahallesi 437. Sokak N:11 Sarıçam / Adana
Telefon
(322) 341-5100